Singapore

Singapore: Asiens mångkulturella världsstad

Orienteering is a rapidly growing sport in Singapore. (Archive photo)

Idag är Singapore en av de viktigaste städer i världen. Tack vare sin strategiskt läge har Singapore varit viktiga för internationell handel i århundraden. Många internationella bolag baserar sig i Singapore, som är också känd som en av de livbaraste städer i världen.

Singapores framgång kommer från Singaporianskornas insats i generationer, som kommer från många kulturer. Men varifrån kommer Singapores mångkultur?

Eurasiens spets

Singapore får sjöfartstrafik från alla riktningar, särskilt mellan Europa, Indien, Kina och Stilla havet. Det är ett jättebra läge för handel!

Under medeltiden var Singapore ett självständigt kungarike men har också varit under styre av sultanen i Malacca eller Johor. Senare blev Sydostasien ett stridsfält mellan Portugal, England/Storbritannien och Nederländerna.

Storbritannien satsar på att vinna kolonialismens storspel i Sydostasien genom att skicka Sir Stamford Raffles till Singapore. Han har, som uppdrag, att etablera ett handelsläge där. Singapore blev brittiska år 1824. Därefter kom människor från hela världen, inte bara européer men också indianer och kineser.

Men det finns andra kineser som kom tidigare. Peranakaner var kinesiska familjer som kom till Sydostasien många århundraden förr, som har en kultur annorlunda från malajer eller kineser. När handeln växer i Singapore, så kom mer och mer kineser, och snart utgör den största etniska gruppen i Singapore.

Efter Andra Världskriget var det politiskt läge i Singapore inte stabil med strider mellan etniska grupper. Från 1950-talet finns det också Malajiska Nödläget (Malayan Emergency) med kommunister. Singapore ingick i förening med Malaysia men det gick sönder inom två år (1963–1965), varefter Singapore blev självständigt.

Många kulturer, en nation

Regeringen i Singapore har starkt framfört den Singaporianska identiteten. Kineser, malajer och indianer identifierar sig nu som Singaporianer, inte bara de själva etniciteterna.

Regeringen startade många program inom nationsbildning och välfärd, men två har största betydelsen mot att skapa det moderna Singapore.

Först har regeringen bildat en armé med värnplikt (National Service) för att skydda Singapore. Därmed har singaporianska ungdomar kunna uppleva som medborgare tillsammans med ett delad öde som Singaporianer.

Näst har regeringen bildat offentliga bostäder över hela Singapore genom HDB-programmet (Housing Development Board), varav de invånarna är mixad mellan olika etniciteter. Singaporianer av olika härkomst och kulturer blev därför grannar istället för att hamna inom deras själva etniska enklaver.

De olika etniciteter har dock bibehållit deras egna kultur och språk. Det är ett jättebra exempel på mångfald i enighet där olika kulturer visas i Asiens världsstad.

Arv

Chinatown. Etniska kineser utgör cirka 75% av Singapores invånare.

Kineser, malajer och indianer i Singapore har olika religioner, språk och mat, som existerar tillsammans i harmoni.

Ungefär tre fjärdedels Singaporianer är kineser. Många härstammar från Hokkien (Fujian), Teochew (Chaozhou) eller någonstans annat i södra Kina. Det visas inte bara på deras språk men också på platsnamnen såsom Yew Tee (oljedamm på Teochewska språket).

Bak Kut Teh (revbensspjäll i soppa) är en maträtt välkända inom Hokkien och Teochew mat

Peranakaner har deras egen mat, som blandar kinesisk med malajisk mat. Den visar deras bosättning på Malaysiska halvön i århundraden.

Malajer är de egentliga invånarna på Malaysiska halvön. Islam har varit deras religion sedan medeltiden, som kom via handel över Indiska havet. Maträtt såsom nasi lemak (kokosris) och satay är viktiga i Singaporianskt mat.

India har haft stor inflyttande över Sydostasien i många århundraden. Efter att Singapore blev brittiska har även många indianer kommit till Singapore som arbetare, yrkesverksamma eller handlare. Många hindutempel får du se i Singapore, och indiska maträtt liksom biryani och tandoori får du prova.

Liksom andra städer runt världen har Singapore också etniska enklaver som Chinatown och Little India där kulturell egenskap visas tydligast. Men mångkulturens inflyttande går långt därifrån. Skyltar med många språk på MRT-tågen (T-banan), HDB-bostäder, var och en affär, kontor och myndighet allt visar hur mångkulturen kunna fungerar i 2000-talet, med Singapore som exempel.

Upptäck mer med #AsiaCityRace!

Advertisements

Kom igång med #AsiaCityRace nu—du får betala mindre före den 10:e februari—och upptäck mer om Singapore!

Skydda dig mot coronaviruset—läs våra tips om hur du komma igång med hygien när du reser till Singapore eller resten av Asien.

Följ och gilla oss!
Advertisements