Uncategorized

Vad kommer att hända med orienteringsvärlden?

Världen ändras alltid. Vad finns idag kan vara helt annorlunda i tio år. Samma sätt med orienteringsvärlden.
Vad heter idag medeldistans utvecklades i 1990-talet som skogssprinten. Sprint, då i “gamlatiden” löpade man bara vad idag heter långdistans. Den ny tävlingen är relativt kort, snabb, och ingår en svårare teknisk utmaning. En segrare inom circa halv timme—bra för publiken, bra för televisionen.
Åtminstone fram till 2000-talet—det var dags när stadssprinten börjar att bli populär. Idag är sprinten den mest spännande tävling inom orienteringsvärlden, och för några länder t.ex. Kina är den även som huvudinsatsen att skapa en högnivå orienteringsupplevelse. Trail orientering har också blivit populär eftersom mera föreningar promotera den.
Geografiskt blir det också fler länder att spela orientering. I Kina kommer det att finnas World Cup finalen i 2019. I Afrika och Sydamerika finns det mera länder idag som tar del i (och även organisera) internationella tävlingar.
Vad kommer att hända med orienteringsvärlden? Eller ska vi säga, vad skulle vi vilja se i orienteringsvärlden?

  1. Tävlingar kommer att bli kortare men mer spännande. Knockoutsprinten är redan planerad till det nytt Sprint-VM som köras från 2020. Det kommer att finnas mera tävlingar som organiserades i sportplatser, inom byggnader, o.s.v., kanske även mini-miniorientering som spelas inom en 10m x 10m kvadrat (?)
  2. Orientering kommer att bli verkligen en globalsport. (Nästan) varje land i världen kommer att spela orientering, eftersom kan orientering ha chans att bli inkluderad i OS-programmet. Asien kommer att bli det största och starkaste området inom orienteringsvärlden.
  3. Orientering kommer att bli även mer digitaliserat än idag, t.ex. kartor som visas på tablettdatorer.

Några ändringar gillar vi, några inte. Men orienteringsvärlden måste också utvecklas för att bli relevant för framtidens värld. Sport är för människor att njuta av.

Följ och gilla oss!
Advertisements

Leave a Reply